Zak niet lui in elkaar

Als je bezig bent met je dagelijkse dingen en alle veeleisende taken en intensieve klussen die daarbij horen, let dan ook een beetje op de spanning in je spieren.

Want zonder dat je het je realiseert, zorgt ieder beetje vijandige of afgunstige energie ervoor dat je je spieren iets aanspant. En omdat spieren de neiging hebben om het patroon waar ze inzitten te versterken – net zoals een login-menu je wachtwoord onthoudt als je terugkomt – is het nodig om ze een tegencommando te geven. Doe je dat niet dan blijven ze meer en meer spanning opbouwen.

Dat zorgt er weer voor dat ook je denken gespannen raakt en zo een voedingsbodem creëert voor een patroon van negatieve gedachten, die er op hun beurt weer voor zorgen dat je nog meer spierspanning opbouwt en zo kom je terecht in een vicieuze cirkel. Natuurlijk is het verstandig dat proces te onderbreken.

Let erop waar in je lichaam je spieren zonder duidelijke reden gespannen zijn. Stel je voor dat je op een warm strand ligt aan een prachtige baai met een heerlijk warme zon op je huid en het zachte ruisen van aanrollende golven. In die situatie hou je jezelf niet gespannen, net zo min is het nodig om in enig andere situatie jezelf gespannen te houden. Het maakt je zeker niet effectiever – integendeel. Laat daarom al die spanning gaan.

Scan je lichaam in deze volgorde. Waarschijnlijk is de achterkant van je nek wat ingezakt. Maak die nu langer – maak de spieren zachter, ontspan de achterkant van je nek en laat je schouders zakken. Ook de spieren rond je anus kunnen waarschijnlijk wat losser. Ontspan tegelijkertijd je hele bekkenbodem. Wellicht voelt je borstkas alsof er een gepantserde plaat in zit die je hart beschermt. Maak je borst zachter – doe het met aandacht – tot je borstbeen bijna vloeibaar aanvoelt. Waarschijnlijk zijn je ellebogen en knieën, polsen en enkels ook meer gespannen dan nodig is. Laat je gewrichten zwaar worden. Het zit er dik in dat ook je diafragma, de grote spier die de werking van je longen meebepaalt, strak gespannen is. Dat beperkt je ademhaling en dat is op zich al een van de allergrootste veroorzakers van stress. Stop met je adem inhouden en gun jezelf de luxe om altijd lang, traag, diep en gelijkmatig adem te halen – als mens heb je daar recht op. Check tot slot van deze korte maar essentiële checklist hoe gespannen je gezicht is en bedenk dat je dit een deel van jezelf gebruikt om de wereld tegemoet te treden en dat door de hele dag glimlachen en fronsen de spieren van je gezicht vermoeid raken. Maak daarom je gezicht zacht, laat alle delen ontspannen en ervaar het alsof alle gelaatsuitdrukkingen naar beneden glijden tot op je overhemd of blouse.

Voorkom dat deze staat van ontspanning ertoe leidt dat je lui in elkaar zakt. Verleng daarom je hele ruggengraat van je heiligbeen tot je hersenstam door de kruin van je hoofd uit te strekken naar de hemel. Centreer jezelf door je te concentreren op het gebied vlak achter je navel. Trek je aandacht terug naar het midden van je brein. Zo. Nu ben je helemaal klaar om van achter je onbedoeld zelfgesmede tralies vandaan te stappen en vrij rond te wandelen. Jij bent de oester en de hele wereld is jouw oesterschil!
Over en uit..

Ik wens je dat je heerlijk ontspannen bent en je compleet, groots en geweldig voelt. Daar heb je recht op.

With love, Steph the BD

 

(vertaling Peter Veen – www.qitalks.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *