Stop

Je hebt vast en zeker al gemerkt dat je in je voorbrein voortdurend met jezelf in gesprek bent. Je kletst eindeloos met jezelf over hoe goed of hoe slecht je het doet – je applaudisseert voor jezelf of geeft jezelf kritiek, twijfelt of je dingen wel goed ziet, hebt spijt over dingen die je wel of niet gedaan hebt, maakt jezelf druk over denkbeeldige dingen die waarschijnlijk nooit zullen gebeuren, maakt plannen voor dingen die niet te plannen zijn, denkt druk na over wat je zou moeten doen, terwijl je alleen maar hoeft af te wachten.

Zonder twijfel realiseer je je dat de kwaliteit van alle aspecten van je leven zou toenemen als je dit niet deed, of op z’n minst een manier zou vinden om het kabaal wat zachter te zetten en je interne focus op meer zinvolle dingen te richten.
Je zou simpelweg vrij zijn om hier een fijne tijd te hebben, ongeacht wat er wel of niet om je heen gebeurt, ongeacht of je wel of niet gestimuleerd wordt, ongeacht hoeveel aandacht je wel of niet van anderen krijgt.

Stel je voor dat je geen last hebt van de verwachtingen die de stemmen in je voorbrein je voortdurend aanpraten en daardoor minder gevoelig bent voor de bijbehorende teleurstellingen. Stel je voor dat je je niet meer wentelt in zelfmedelijden, omdat je alles wat er wel of niet gebeurt dankbaar aanvaardt, heel gewoon omdat je leeft en je – wat het dan ook is of niet is dat er gebeurt – inziet dat dat het enige is dat telt.

Stel je voor dat je het wonder van het leven ieder ogenblik in alle omvang ervaart in je dagelijkse of nachtelijke bestaan, in plaats van als een blind paard rond te stampen en steeds te moeten zoeken naar nieuwe uitdagingen in een wereld vol illusies.

Stel je voor dat je geen voorkeur hebt voor dit of dat en alles wat je ziet even wonderbaarlijk voor je is. Stel je voor dat het je niet uitmaakt waar een situatie toe leidt, maar dat je ontspannen meebeweegt met wat zich voordoet. Stel je voor dat je niet meer voortdurend probeert je toekomst te voorspellen, maar gelukkig bent met het allemaal nog niet te weten en erop vertrouwt dat alles op het juiste moment vanzelf duidelijk wordt.

Stel je voor dat je voortdurend aanwezig bent in het moment, en met alles wat je in je hebt bezig bent met wat je dan ook maar aan het doen bent, zelfs als je helemaal niets doet, en dan niet meer de behoefte hebt ruimte voor jezelf op te eisen of dingen te veranderen. Stel je voor dat je dag en nacht vrij kunt ademhalen, in plaats van je adem in te houden als pantser tegen emotionele pijn of teleurstelling.

Als dat is wat je wilt, ligt het onder handbereik. Je hoeft er alleen maar voor te kiezen en er daarna voor te blijven kiezen. En natuurlijk attent te blijven, zodat je het merkt als het kabaal in je voorhoofd weer bezit van je heeft genomen. Want dat is een verraderlijk proces en het valt je meestal pas op lang nadat het weer gebeurd is. Zodra je registreert dat je weer vol zelfmedelijden zit, of opgewonden bent of je vastklampt aan allerlei redenaties, zodra je merkt dat je weer in gedachten verzonken bent, haal je diep adem richt je je lichaam op, maak je je ruggengraat langer en zeg je hardop – of als dat niet kan in jezelf – ‘stop’.

Hou dat gevoel van stoppen even vast en geniet de rust die dat geeft. Steeds als dat drukke apenbrein zich weer gelden laat, doe je dat opnieuw en zeg je opnieuw tegen jezelf ‘stop’. Zo gemakkelijk is het.

Je bent een Boeddha. Je moet je dat alleen nog herinneren. Daarom herinner ik je er nu aan als jouw spirituele geisha. En dat is een heerlijke samenwerking!

Ik wens je een dag en nacht vol vrede en stilte waarin je zo verbonden bent met het universum, dat je niet anders kunt dan naar het volgende universum rennen en daar een lang verloren gewaande broeder of zuster omhelzen terwijl je uitroept, ‘die Barefoot is een kei van een vent’.

With love, Steph the BD

 

(vertaling Peter Veen – www.qitalks.nl)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *